Στην εποχή της ατελείωτης πληροφορίας, τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε εξάντληση, άγχος ή ακόμα και μια αίσθηση αποπροσανατολισμού μετά από ώρες scrolling. Πώς μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε τα social media με τρόπο που να μας ωφελεί και όχι να μας αποδυναμώνει; Ακολουθούν πέντε πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία, να αντλείς έμπνευση και να χρησιμοποιείς τα social media πιο συνειδητά.
- Γίνε επιλεκτικός/ή με το περιεχόμενο που καταναλώνεις
Τα social media λειτουργούν όπως η διατροφή μας: αυτό που “καταναλώνουμε” επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας και την ψυχική μας κατάσταση. Αν ακολουθείς λογαριασμούς που σου προκαλούν άγχος, ανασφάλεια ή αίσθηση ανεπάρκειας, ήρθε η ώρα να κάνεις “εκκαθάριση”.
Πρακτική συμβουλή:
Αναθεώρησε τις σελίδες και τα προφίλ που ακολουθείς. Κάνε unfollow ή mute σε οτιδήποτε δεν σου προσφέρει κάτι θετικό.
Αντικατάστησε το περιεχόμενο που σε εξαντλεί με λογαριασμούς που σε εμπνέουν, σε ηρεμούν ή σε βοηθούν να εξελιχθείς. - Όρισε χρονικά όρια για τη χρήση σου
Έχεις βρεθεί ποτέ να ανοίγεις το κινητό για “λίγα λεπτά” και να συνειδητοποιείς ότι πέρασαν ώρες; Αυτό συμβαίνει γιατί οι πλατφόρμες είναι σχεδιασμένες να μας κρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές. Η λύση; Θέσε συνειδητά χρονικά όρια.
Πρακτική συμβουλή:
Χρησιμοποίησε εφαρμογές που παρακολουθούν τον χρόνο χρήσης των social media και όρισε ειδοποιήσεις όταν ξεπερνάς τα όριά σου.
Δοκίμασε τη μέθοδο “intentional scrolling”: πριν ανοίξεις το κινητό, θέσε έναν συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. να βρεις κάτι χρήσιμο, να εμπνευστείς, να επικοινωνήσεις με φίλους) και μείνε πιστός/ή σε αυτόν. - Αντικατάστησε το παθητικό scrolling με ενεργή αλληλεπίδραση
Το να καταναλώνεις ατελείωτα περιεχόμενο χωρίς να συμμετέχεις μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αποκομμένος/η ή ακόμα και ανήσυχος/η. Αντί να είσαι απλός θεατής, γίνε πιο ενεργός/ή χρήστης.
Πρακτική συμβουλή:
Σχολίασε και αλληλεπίδρασε με περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει πραγματικά.
Διάλεξε ποιοτικά accounts και ομάδες που προσφέρουν συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών.
Δημιούργησε και εσύ περιεχόμενο που σε εκφράζει και αντικατοπτρίζει τις αξίες σου. - Δοκίμασε ένα digital detox
Αν νιώθεις ότι τα social media σε κουράζουν, μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Ένα μικρό digital detox μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σου και να σε βοηθήσει να συνδεθείς περισσότερο με τον πραγματικό κόσμο.
Πρακτική συμβουλή:
Ξεκίνησε με μικρές αποσυνδέσεις: μία ώρα χωρίς social media το πρωί ή πριν τον ύπνο.
Δοκίμασε να απέχεις για μία ολόκληρη μέρα και δες πώς νιώθεις.
Γέμισε τον χρόνο σου με άλλες δραστηριότητες που σε γεμίζουν (διάβασμα, βόλτες, δημιουργικές δραστηριότητες). - Μετάτρεψε τα social media σε εργαλείο ανάπτυξης
Αντί να αφήνεις τις πλατφόρμες να σε καθορίζουν, κάνε τις να δουλέψουν προς όφελός σου! Χρησιμοποίησέ τες για να μαθαίνεις, να εμπνέεσαι και να εξελίσσεσαι.
Πρακτική συμβουλή:
Ακολούθησε ανθρώπους και σελίδες που μοιράζονται γνώσεις, έμπνευση και θετική ενέργεια.
Χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες για να αναπτύξεις δεξιότητες, να μάθεις νέα πράγματα ή να συμμετάσχεις σε κοινότητες με κοινά ενδιαφέροντα.
Διαμόρφωσε το feed σου με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου, όχι τυχαία.
Συμπέρασμα
Τα social media μπορούν να είναι είτε πηγή άγχους είτε εργαλείο έμπνευσης – το πώς τα χρησιμοποιούμε καθορίζει το αποτέλεσμα. Με λίγες αλλαγές στις συνήθειές μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικτυακή μας παρουσία πιο υγιή, παραγωγική και εμπνευσμένη. Δοκίμασε τις παραπάνω πρακτικές και ανακάλυψε πόσο διαφορετική μπορεί να γίνει η σχέση σου με τον ψηφιακό κόσμο!